De pups van de Eenhoornleijn

In dit digitale dagboek vindt u de beschrijvingen van hoe de pups van de Eenhoornleijn opgroeien tot ze naar hun nieuwe bazen gaan. Voor uitgebreide fotoseries van het jonge spul kunt u op de website kijken. Veel plezier!

1 augustus 2009

Melk

De pups krijgen al een aardige tijd vast voedsel, maar dat weerhoudt Orpa natuurlijk niet van het geven van melk. Melk is goed voor elk, en zeker voor mijn kinders, lijkt ze te denken.
En ja, melk van moeder is natuurlijk prima voeding voor de pups.
Toch moet er langzaam aan afgebouwd worden. Orpa gaat tenslotte straks niet met haar kinderen mee verhuizen, ze moeten zelfstandig gaan leven en eten.
Maar zelfstandig is makkelijker gezegd dan gedaan: Orpa heeft melk voor tien!
Pups spenen klinkt leuk, maar zolang de moeder niet meewerkt en gewoon melk blijft geven hebben we een klein probleem.
Orpa krijgt dus wat minder extra eten, maar dat helpt niet.
De pups eten vast voedsel en ze drinken melk. En omdat ze vast voedsel eten, drinken ze minder. En daardoor drinken ze niet volledig uit, en daardoor krijgt Orpa weer last van stuwing, want haar melk vermindert nog niet erg.
Dat is een lastig probleem, want als de melk er niet goed uit gedronken wordt, kan dat ontstekingen geven.
Maar ja, stuwing is niet fijn en dus wil Orpa niet dat de pups drinken, maar de melk blijft stromen.
En daarom moet Orpa dus driemaal daags verplicht melk geven aan haar kinderen. Dat doet ze met enig gemopper, maar als ze eenmaal drinken lucht het ook wel weer op.

En sinds twee dagen blijft ze daarna in de ren.
De kinderen moeten namelijk ook opgevoed worden en dat doet Orpa nu dus ook. Ze heeft ze nu zover dat ze om haar heen spelen zonder voortdurend richting de melkbar te gaan, en daarmee is ze zo tevreden dat ze nu de hele dag speeltjes en lekkere dingen achter ze aan loopt te brengen. Die wil ze dan weer in de ren brengen en dan moeten de kinderen dus weer braaf om haar benen spelen zonder lastig te zijn.
Orpa neemt de opvoeding erg serieus!
Maar de jongelui gaan vooruit: ze spelen lief en als de ren openstaat gaan ze er niet uit, want dat mag niet van mama.
Streng maar rechtvaardig, onze Orpa. Want alle brave kinderen krijgen kleine likjes over hun neus. Ja, ze is een geweldige moeder!

Labels: