De pups van de Eenhoornleijn

In dit digitale dagboek vindt u de beschrijvingen van hoe de pups van de Eenhoornleijn opgroeien tot ze naar hun nieuwe bazen gaan. Voor uitgebreide fotoseries van het jonge spul kunt u op de website kijken. Veel plezier!

2 mei 2006

fluiten (Isa's pups)

Als pup zijnde moet je aan heel wat dingen wennen. Eén van de lastigste dingen is het wennen aan geluiden. Lastig, doordat er zoveel soorten geluiden zijn dat geen enkele fokker de pup alle geluiden kan aanbieden die er zijn. Maar we doen ons best natuurlijk.
Zo hebben we de pups geleerd dat fluiten betekent dat er eten aankomt. Dat leer je eigenlijk heel simpel: telkens als er eten komt, fluit je eerst en binnen twee dagen komen de pups uit alle hoeken en gaten aangehold! Dat is makkelijk, want zo zit dat er al jong in. Wie dat consequent volhoudt heeft over een half jaar een hond die altijd en overal komt als er door de baas wordt gefloten.

In het begin reageren de pups op alle fluitgeluiden. Vanavond lagen de dames en heren 's avonds lekker binnen, toen er een sms-je binnenkwam. Dat ging gepaard met een fluittoontje, en prompt kwamen alle pups keffend en kwispelend naar het hekje van de ren gehold: fluiten, dus eten!

Het is een kwestie van wennen... Na verloop van tijd zullen de pups alleen nog reageren op de fluit van hun eigen baas. Honden hebben erg snel door welk signaal er van hun eigen baas is en dat alleen daarvan dan een belonig komt. Je kunt als baas tenslotte moeilijk alle honden belonen die komen als jij fluit. Het is niet helemaal de bedoeling dat je met tien honden thuiskomt als je er met eentje vertrokken bent...
Als de pups straks het signaal van hun eigen baas doorhebben, kun je ze ook andere dingen gaan leren, zoals bijvoorbeeld op afstand reageren op een bepaald signaal. Zo kun je op afstand steeds meer leren als je daar lol in hebt. maar dat hoeft natuurlijk niet. De meeste mensen gebruiken de fluit alleen om de hond bij zich te roepen en dat is feitelijk ook meer dan voldoende. Met de fluit heb je altijd hetzelfde soort signaal, het is niet hoorbaar of je boos bent of niet.
Dat is makkelijk, want als je in de regen buiten staat om halfeen 's nachts en je wilt naar bed en de hond komt niet, zal irritatie toch snel doorklinken in je stem... en je hond, ook niet gek, hoort dat en gaat dan vaak liever nog even een blokje om! Dus wat is handiger dan even kort fluiten en daarmee een blije hond bij je krijgen? Uiteraard beloon je de hond dan ook altijd, precies zoals we nu al doen: zodra de pups komen krijgen ze iets lekkers, en dat is nu dus gewoon de voerbak.
Ook als er een sms-je binnenkomt. Want zo'n enthousiaste reactie is precies wat je wilt tenslotte... hoewel we nu de beltoon van dat ene mobieltje toch even hebben gewijzigd om teveel verwarring te voorkomen!