De pups van de Eenhoornleijn

In dit digitale dagboek vindt u de beschrijvingen van hoe de pups van de Eenhoornleijn opgroeien tot ze naar hun nieuwe bazen gaan. Voor uitgebreide fotoseries van het jonge spul kunt u op de website kijken. Veel plezier!

13 oktober 2005

Van zeehond tot landhond (Juttepups)

De eerste 3 weken wordt er vooral geslapen, gedronken, geplast en gepoept. Maar ook de motorische ontwikkeling wordt niet vergeten. Eerst worden de pups geactiveerd door mam. Jutte loopt, voordat ze gaat liggen, eerst menig rondje door de kist. De pups achtervolgen haar dan, want ze willen drinken! Nee, eerst billen wassen en dan pas aan de tepel.
Eerst schuifelen de pups als zeehonden op het droge, de voorpoten als vlerken en achter als stuwing. Na 3 dagen gaan de staarten in top en ook proberen ze de kopjes van de grond te krijgen. De poten komen vooral in actie bij het drinken: voor- om de borst van mam te masseren en om het evenwicht te bewaren als zus of broer onder- of bovenlangs wil en achter- als stuwing en op een gegeven moment wordt er ook op gestaan. In de 2de week proberen ze bij het lopen de voetjes onder zich te krijgen en dan moet ook nog de kop omhoog en de voorpoten …….Heel vaak eindigen de pogingen in omrollen, maar om te drinken moet je wel naar mam toe, dus …nog maar weer eens proberen.
En zoals zo vaak….oefening baart kunst…. De pups lopen (met vallen en opstaan) na 3 weken, ook buiten de kist. De ogen zijn open gegaan op de 13de dag, maar veel zien ze nog niet. Jutte kan in de kist liggen en dan gaan ze bij Jens, de kat, melk zoeken! Jens is natuurlijk wel lekker warm en spint ook nog. Of ze dat horen of voelen, weet ik niet.
In de 3de week zijn ze ook meer met elkaar bezig, aflikken (tong wordt gebruikt), omduwen (gaat nog heel gemakkelijk), met de poten elkaar aftasten, etc.
Naast dit motorische worden ook de stembanden getraind, het piepen is langzaam overgegaan in een soort blaffen. Alles is nog te vergelijken met een kippenhok, maar het zijn al heel wat decibels!
Al met al zijn het nu toch al aardige mini-hondjes.