De pups van de Eenhoornleijn

In dit digitale dagboek vindt u de beschrijvingen van hoe de pups van de Eenhoornleijn opgroeien tot ze naar hun nieuwe bazen gaan. Voor uitgebreide fotoseries van het jonge spul kunt u op de website kijken. Veel plezier!

25 oktober 2012

Groei!

Sinds een paar dagen geven we vlees. Gewoon omdat de groei er wat uit ging en het eigenlijk wel tijd was.
De meeste pups beginnen het door te krijgen, al voeren we nog wel uit de hand; niet alle pups zouden evenveel binnenkrijgen als we niet goed opletten.
Dat komt vooral omdat er een paar pups nogal voorlijk zijn. Op deze leeftijd is het normaal dat pups nog niet goed kunnen happen: hun fysiek is nog volledig ingesteld op zuigen. Happen moeten ze echt leren en dat valt vaak niet mee. Deze specifieke motoriek ontwikkelt vanzelf rond de 4e week, maar als je eerder gaat bijvoeren snappen nog niet alle pus het direct.
Piet, die toch de kleinste is van het stel snapt al prima dat er eten op de grond kan liggen en hij kan het ook al pakken. Dat is vlot voor deze leeftijd! Zijn broer Henk is niet zo vlot. Ook Koos, die toch verder behoorlijk voorlijk is, snapt niet altijd heel snel waar het over gaat.  Hoera heeft een erg simpele oplossing: als hij eten ruikt zet hij zijn persoonlijke sirene aan. Werkt altijd!

Bij de dames zijn twee voorlijke types: Sofie en Lola snappen prima waar het om gaat. Ze kunnen al happen en Sofie heeft vanavond al een bakje geprobeerd uit te likken.
Anna is wat minder vlot en Vlinder en marie hebben blijkbaar alle energie gestopt in groeien en wat minder in de hersentjes: die zitten wat dommig te wachten tot er eten langskomt en dan hopelijk zelf hun bekje invliegt...
Toch is er vooruitgang, want ze reageren nu allemaal op geluiden en proberen ook contact te maken. De oogjes zij natuurlijk nog niet goed ontwikkeld dus het lijkt vaak min of eer gokken, maar ze beginnen al heel redelijk te zien waar ze hun blik moeten richten.

Koos en Hoera zijn buiten het eten behoorlijk vooruitstrevend en doen al dappere pogingen de bak uit te klimmen. De bovenste klep zit dus op het deurtje 's nachts, wan Willemijn slaapt in de ren en het is niet de bedoeling dat er een pup over de rand heen kukelt natuurlijk.
Het is een kwestie van dagen voor ze overdag los in de ren kunnen lopen. De tijd vliegt!