De pups van de Eenhoornleijn

In dit digitale dagboek vindt u de beschrijvingen van hoe de pups van de Eenhoornleijn opgroeien tot ze naar hun nieuwe bazen gaan. Voor uitgebreide fotoseries van het jonge spul kunt u op de website kijken. Veel plezier!

3 juli 2007

Testen

Vandaag zijn we vanuit Friesland naar Borculo gereden om de dames en heren pups te testen en nader te bekijken.
Zo'n test behoeft wat nadere uitleg en daarom vertel ik hier wat het precies inhoudt.

De test wordt gedaan door (in dit geval) Mirjam. De pups hadden haar nog nooit gezien en de test wordt gedaan op een plek waar ze niet eerder waren geweest. Allemaal nieuwe prikkels dus en allemaal dingen die mogelijk af kunnen leiden, maar ook beangstigend zouden kunnen zijn.
Doordat Mirjam vreemd is voor de pups is zij geen geruststellende factor en kunnen we de reacties zo objectief mogelijk bekijken. Elke pup wordt apart getest.

Waar kijken we naar?
We proberen om te beginnen uit hoe de pup reageert op de nieuwe persoon die hij tegenkomt. Vindt hij het leuk? Vindt ie het spannend? Een beetje eng misschien?
Dan kijken we of de pup misschien mee wil lopen met de tester, als die hem roept en lokt. Durft de pup dat of blijf ie zitten waar hij zit? En als hij komt, is dat dan omdat hij de tester ziet als een veilige factor of omdat hij mensen leuk en gezellig vindt?
We kijken ook of de pup zich makkelijk laat onderwerpen. Is hij snel passief of juist zeker van zichzelf en daardoor niet bereid zich zomaar in bedwang te laten houden?

Dan kijken we of de pup belangstelling heeft voor diverse voorwerpen. Wil hij misschien een vleugeltje vastpakken? Ophalen misschien? Houdt ie het lekker zelf of durft hij zoiets vreemds niet te pakken? Dat proberen we ook met een speeltje, een klein balletje en een stuk konijnenvel.

We zetten de pup achter een hekje en kijken of hij zelf kan verzinnen hoe je daar vandaan komt. Wordt de pup boos of niet? Kan het hem niks schelen of juist wel? Gaat hij de wijde wereld in of naar de tester? Als we het voor de tweede keer proberen, heeft de pup dan iets geleerd? Hoe creatief is zijn oplossing? Of doet ie maar wat misschien?

Vervolgens laten we flink wat herrie horen en kijken wat de pup daarmee doet. Is hij bang of nieuwsgierig? Gaat hij op onderzoek of juist niet?
Hetzelfde doen we ook visueel: we klappen een paraplu open en kijken wat de pup van dat rare ding vindt.
Is het te eng om te benaderen? Of gaat de pup kijken wat het voor iets is?

Allemaal testjes om te kijken wat de pup in grote lijnen voor aanleg heeft qua karakter.
Want een hond die op deze leeftijd al zeker van zichzelf is, zal anders uitgroeien dan een hond die alles wat griezelig vindt. En als je zulke dingen ziet, kun je de nieuwe bazen ook gerichte adviezen meegeven. De ene pup heeft meer aanmoediging nodig dan de andere, en het is prettig wanneer je dat al weet als je je nieuwe huisgenoot op komt halen.
We gebruiken deze test ook om te zien welke pup bij wie past. Als een pup alleen maar onderzoeken wil en slecht contact zoekt met de tester, is het geen goed idee zo'n hondje te plaatsen bij iemand die jacht wil gaan doen. Want de hond moet op afstand dingen doen en zal aldoor op avontuur gaan en dat is frustrerend voor zowel baas als hond. Zo'n hond plaatsen bij iemand die vooral graag een sport als obedience wil doen is wel een goed idee, want daarbij werk je enorm aan het contact baas-hond.

Op deze manier kijken we dus wie het beste waar past en proberen we een zo passend mogelijk advies voor de begeleiding en opvoeding van elke pup mee te geven.

De resultaten zijn bekend! Bij de foto's van 3-7-2007 kunt u zien wie waar gaat wonen en wat de definitieve namen zijn geworden.